image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği 20-21 Mayıs 2024 tarihlerinde üçüncüsü gerçekleştirilen Toprak Etiği Eğitim Projesi’ndeydi.

Hacettepe Üniversitesi Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 20-21 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen Toprak Etiği Eğitim Projesi’nde  Üniversitemiz Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Esra PULAT eğitmen olarak görev aldı.

 

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Toprak Etiği Eğitim Projesi’nde, Merkez’in Beytepe Yerleşkesi’nde yer alan açık hava sınıfında, beş eğitmen eşliğinde 32 katılımcıya toprak etiği eğitimi verildi. Eğitim, A.B.D. Wisconsin’de yer alan Aldo Leopold Vakfı’nda "Toprak Etiği Lideri" unvanı almış olan Hacettepe Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi ve Merkezin kurucu müdürü Prof. Dr. Ufuk Özdağ önderliğinde gerçekleştirilmiştir. Bu projeyi diğer çevre eğitimi etkinliklerinden ayıran unsur, toprağa ve üzerinde yaşayan tüm canlılara karşı etik sorumluluk geliştirme düşüncesini merkeze almasıdır. Bu bağlamda eğitim, katılımcılara çevre edebiyatçısı, orman mühendisi ve biyologlardan oluşan eğitmen kadrosuyla geniş bir perspektiften doğaya bakma olanağı sunarak Türkiye’de bir ilki başlatmış olup üçüncüsü düzenlenerek  devam ettirilmektedir. BARÜ de, eğitmen kadrosuna sunduğu destekle, bu sürecin bir parçası olmuştur.  Eğitim, “Toprak etiği düşünen bir toplumun zihninde gelişir" düşüncesinden yola çıkarak, doğaya ilişkin bilgi birikimini artırmanın yanı sıra toprak ve doğal çevreyle bağ kurmanın yollarını vurgulamıştır.  

 

Toprak Etiği Eğitim Projesi (TEEP) yenilikçi bir eğitim programı olup, temel amacı önemli doğa koruma klasikleri arasında yer alan Bir Kum Yöresi Almanağı kitabındaki yazılar eşliğinde, açık arazide doğa koruma, biyoçeşitlilik, bozulmuş arazilerin restorasyonu gibi konularda eğiticilerin eğitimini sağlamak, toprakla bütünleştiğimiz faaliyetlerle doğal kaynaklarımıza saygı uyandırmaktır. Toprak Etiği Eğitim Projesi’nin içeriği, “Öğrencinin toprakları görmesi, gördüğünü anlaması ve anladığından zevk duyması” olarak özetlenebilir.

 

Eğitim, Merkezin kurucu müdürü Prof. Dr. Ufuk ÖZDAĞ’ın “Toprak Etiği Eğitiminin Temelleri” başlıklı açılış konuşması ile başlamıştır. Ardından proje eğitmen kadrosu arasında yer alan  Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı  Arş. Gör. Esra PULAT, “Bitkisel Biyoçeşitlilik: Bir Toprak Etiği Yaklaşımı” adlı sunumuyla  Türkiye florası, Türkiye ormanları ve Ankara ili endemik bitkileri konusunda oldukça kapsamlı bilgiler vermiş ve sahada yaptığı uygulamalı çalışma ile parçası olduğumuz toprağa, doğaya ilişkin  entelektüel birikim oluşturmanın  yanı sıra  ona ilişkin duygusal farkındalık  yaratmayı hedefleyen bir etkinlik gerçekleştirmiştir. PULAT’tan sonra söz alan Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Çağatay TAVŞANOĞLU, “İnsan/Doğa İlişkileri ve Toprak Etiği” başlıklı sunumunda, doğa sever katılımcılarla interaktif bir ders geçirmiştir. TAVŞANOĞLU, doğa farkındalığı  üzerine kapsamlı sunumunda toprak toplumuna karşı sorumluluklarımızı vurgulamıştır. Öğle Yemeği sonrasında açık hava dersleri sırasıyla Merkezin kurucu müdürü Ufuk ÖZDAĞ’ın “Edebiyat, Ekolojik Restorasyon ve Toprakların Sağlığı” başlıklı açık hava dersiyle devam etmiştir. Özdağ, toprakların sağlığı, biyoçeşitlilik, ekolojik restorasyon ve iklim değişikliği konularında oldukça önemli bilgiler vermiştir. Öğleden sonra dersleri, Çağatay Tavşanoğlu’nun “İklim Değişikliği Çağında Sürdürülebilir Orman Ekosistemleri,” Esra Pulat’ın “Endemik Bitkilere Toplu Bakış ve Dendroloji ile Doğa Yolculuğu,” Ufuk Özdağ’ın “Bir Kum Yöresi Almanağı Rehberliğinde Yerelliğin Önemi” başlıklı derslerle devam etmiştir.

 

TEEP’nin ikinci günü Beytepe kampüsü Yeşil Vadi’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Biyolojik Bilimler Bölümü’nden Araş. Gör. İbrahim Kaan Özgencil “Kuş Gözleme Gidiyoruz” başlıklı dersinde öğrencilere kuş gözlem dürbünü ile sahadaki kuş türleri ile yaşam alanları üzerine kapsamlı bilgiler verdi. Özgencil, göçmen kuşlar ve yaban hayatı konularında, sulak alanların önemi, korunması ve faydaları hakkında bilgiler de verdi. Prof. Dr. Sadık Erik ile “Beytepe Kampüsü’nün Ağaç ve Çalılarını Öğreniyoruz” adlı açık hava dersinde Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’ndeki bitkileri yakında tanıma imkanı sağladı. Eğitim sonrası, TEEP katılımcılarına sertifikalarıi Merkez Müdürü Sayın ÖZDAĞ ve aralarında Prof. Dr. Sadık Erik ile Arş. Gör. Esra Pulat’ın da yer aldığı eğitmenler tarafından takdim edildi.

                

 

Toprak Etiği Eğitim Projesi

20 Mayıs 2024, Pazartesi

              

TEEP Açık Hava Sınıfı

 

09.45-10.30

 

10.30-11.15

 

11.15-12.00

   

Ufuk Özdağ: Toprak Etiği Eğitiminin Temelleri

 

Esra Pulat:  Bitkisel Biyoçeşitlilik: Bir Toprak Etiği Yaklaşımı

 

Çağatay Tavşanoğlu: İnsan/Doğa İlişkileri ve Toprak Etiği

 

 

TEEP Açık Hava Sınıfı 

 

12.00-13.00

 

13.00-13.45

 

13.45-14.30

 

14.30-15.15

 

15.15-16.00

 

18.00-19.30

 

Öğle Yemeği (Brown Bag)

 

Ufuk Özdağ: Edebiyat, Ekolojik Restorasyon ve Toprakların Sağlığı

 

Çağatay Tavşanoğlu: İklim Değişikliği Çağında Sürdürülebilir Orman Ekosistemleri

 

Esra Pulat: Endemik Bitkilere Toplu Bakış ve Dendroloji ile Doğa Yolculuğu

 

Ufuk Özdağ: Bir Kum Yöresi Almanağı Rehberliğinde Yerelliğin Önemi

 

Yeşil Alev: Günümüz için Toprak Etiği - Belgesel Gösterimi (çevrimiçi)

 

 

Toprak Etiği Eğitim Projesi

21 Mayıs, Salı

 

09.00-11.30

 

11.30-13:00

 

13.00-15.00

 

İbrahim Kaan Özgencil: Kuş Gözleme Gidiyoruz

 

Öğle Yemeği (Brown Bag)

 

Sadık Erik: Beytepe Kampüsü’nün

                  Ağaç ve Çalılarını Öğreniyoruz

 

 

15:00-16.00

 

Sertifika Töreni

 

 

 

Hacettepe Üniversitesi Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne ve Toprak Etiği Eğitim Projesi’ne ilişkin daha fazla bilgi için bkz. www.topraketigi.hacettepe.edu.tr/ , www.teep.hacettepe.edu.tr

 

 

 

 

“Toprağı ait olduğumuz bir topluluk olarak gördüğümüzde, onu sevgi ve saygıyla kullanmaya başlayabiliriz.” Aldo Leopold

(Bu Leopold'un en çok kullanılan sözü)

“When we see land as a community to which we belong, we may begin to use it with love and respect.” Aldo Leopold

(Bu Leopold’un en çok kullanılan sözü)

 

 

Bu eğitim iki ayaklı:

  1. Eğiticilere, Toprak Etiği Eğitimi Çalıştayı düzenleyerek nasıl TEEP eğitimi vereceklerini öğretmek (bizim 43 öğrenciye yaptığımız bu)

 

  1. İlkokul ve ortaokul öğrencilerine, öğretmenlerin, açık arazide Almanak’tan yazılar eşliğinde toprakla kişisel bağlar kurmayı öğretmesi

https://teep.hacettepe.edu.tr/tr/menu/teep_egitmenleri-39

 

 

  • Bartın Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü MÜDEK Akreditasyonu Aldı

  • Öğrencilerimiz ve mezunlarımızla 10. İstihtam ve Kariyer Günleri Etkinliğindeydik.

  • BARÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği 20-21 Mayıs 2024 tarihlerinde üçüncüsü gerçekleştirilen Toprak Etiği Eğitim Projesi’ndeydi.

  • BARTIN ÜNİVERSİTESİ MEZUNİYET TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ.

  • Türkiye Ormancılar Derneği’nden Burak Aydoğan, Bartın Orman Fakültesi’ni ziyareti.

  • Bartın Üniversitesi Orman Mühendisliği Öğrencileri Pınarbaşı'nda Teknik Gezideydi.

  • ORMAN MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF ÖĞRENCİLERİYLE SİLVİKÜLTÜR TEKNİĞİ DERSİ KAPSAMINDA UYGULAMA YAPILDI

  • ORMAN MÜHENDİSLİĞİ 3. VE 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNE HASILAT BİLGİSİ VE ORMAN AMENAJMANI DERSLERİ KAPSAMINDA ARAZİ UYGULAMASI YAPILDI

  • 15 Temmuz Şehitleri İlkokulu Öğrencileri, Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi'ni Ziyaret Etti.

  • Orman Entomolojisi dersi kapsamında Arıt Orman İşletme Şefliğinde ve Akçamescit açık hava deposunda öğrencilere uygulamalı eğitim verildi.