image/svg+xml
image/svg+xml

Bölümümüzden 2 TÜBİTAK 1001 Projesine Katkı

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBU) Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail ŞEN’in yürütücülüğünü yaptığını “Göknar Kabuk Böceği, Pityokteines (Coleoptera: Curculionidae: Scolytinae), Türlerinin Türkiye Popülasyonlarının Filocoğrafyası” başlıklı proje ekibinde, Bölümüzden Dr. Öğr. Üyesi Yafes YILDIZ da yer aldı.
Projenin diğer çalışanları ise Doç. Dr. Oğuzhan SARIKAYA (ISUBU, Orman Fakültesi), Prof. Dr. Nurşen ALPAGUT KESKİN (Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi), Dr. Öğretim Üyesi Ömer Kamil ÖRÜCÜ (Süleyman Demirel Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi)’dür.
Pityokteines türleri gerek ülkemizde gerekse diğer yayılış yaptığı ülkelerde rüzgâr, fırtına, kar, hava kirliliği, diğer böcek zararları, ökse otu ve kuraklık gibi faktörler tarafından zayıf ve dirençsiz bırakılan ağaçları tercih etmekte ve bu alanlarda kolaylıkla epidemi yapabilmektedir.
Çalışmada, göknar sahalarında zarar oluşturan Pityokteines cinsine ait türlerin Türkiye popülasyonlarının genetik yapılanmalarının ve genetik ilişkilerinin DNA verileri temelinde analiz edilmesi ve söz konusu türlerin iklim değişikliğine bağlı olarak gelecekteki potansiyel dağılış alanlarının modellenmesi amaçlanmaktadır.
Dr. Öğr. Üyesi Yafes YILDIZ, yine Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBU) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan SARIKAYA’nin yürütücülüğünü yaptığını “Akdeniz Orman Bahçıvanının [Tomicus destruens (Wollaston)(Col.: Scolytinae)] Türkiye Çam Ormanlarındaki Yayılışı ile Tür İçi Genetik Çeşitliliğin Tespiti ve İklim Değişikliğinin Gelecekteki Yayılış Alanı Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi” başlıklı proje çalışanları arasındadır. 6 ayı aşkın süredir devam eden proje kapsamında, Akdeniz bölgesi ormanlarının önemli bir zararlısı olan zararlının Ülkemizin diğer kısımlarındaki yayılışı ve ile türler arası genetik çeşitliliğin analizi ve küresel iklim değişikliğinin gelecekteki yayılış alanlarının dağılımını nasıl etkileyeceği belirlenerek modellemeler yapılacaktır.

 

  • 3. SINIF ÖĞRENCİLERİ ORM364 ORMAN ENTOMOLOJİSİ DERSİ KAPSAMINDA ARIT ORMAN İŞLETME ŞEFLİĞİNDE UYGULAMA DERSİ YAPTI.

  • KAMPÜSTE ANGİOSPERM UYGULAMA DERSİ YAPILDI.

  • ORMANCILIK HAFTASI ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİ.

  • Orman Mühendisliği Bölümü Son Sınıf Öğrencileri Fidanlık ve Biyolojik Mücadele Uygulamalarında

  • Doç. Dr. Mertol Ertuğrul, COST Programına Çalışma Grubu Üyesi Olarak Atandı.

  • MÜDEK kapsamında gerçekleştirilen ORM241 İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamalı dersleri 2. yılını doldurdu.

  • Orman Fakültesi'nde Gerçekleşen Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı Dersi Poster Sunumu

  • ÖĞRENCİLERİMİZLE GİRİŞİMCİLİK VE KARİYER PANELİNDE BERABERDİK.

  • Öğrencilerimizle Orman Amenajman Laboratuvarındaydık.

  • 5. ULUSARARASI ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ.