image/svg+xml
image/svg+xml

Bu yıl ikincisi düzenlenen Toprak Etiği Eğitim Projesi gerçekleşti.

Bu Yıl İkincisi Düzenlenen Toprak Etiği Eğitim Projesi Gerçekleşti

 

Hacettepe Üniversitesi Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 22-23 Mayıs 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen Toprak Etiği Eğitim Projesi’nde  Üniversitemiz Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Esra PULAT eğitmen olarak görev aldı.

 

Bu yıl ikincisi düzenlenen Toprak Etiği Eğitim Projesi’nde, Beytepe Yerleşkesi’nde yer alan açık hava sınıfında, 6 eğitmen eşliğinde 32 katılımcıya toprak etiği eğitimi verildi. Eğitim, Wisconsin Baraboo’da bulunan Aldo Leopold Vakfı’nın Leopold Eğitim Projesi (Leopold Education Project) ile uyumlu olup vakıfta eğitim görerek "Toprak Etiği Lideri" unvanı almış olan Hacettepe Üniversitesi  Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi ve merkezin kurucu müdürü Prof. Dr. Ufuk Özdağ önderliğinde gerçekleştirilmiştir. Bu projeyi diğer çevre eğitimi etkinliklerinden ayıran unsur, toprağa ve üzerinde yaşayan tüm canlılara karşı etik sorumluluk geliştirme düşüncesini merkeze almasıdır. Bu bağlamda eğitim, katılımcılara çevre edebiyatçısı, çevre eğitimcisi, orman mühendisi ve biyologdan oluşan eğitmen kadrosuyla geniş bir perspektiften doğaya bakma olanağı sunarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş, Üniversitemiz de eğitmen kadrosuna sunduğu destekle bu sürecin bir parçası olmuştur.  Eğitim, “Toprak etiği düşünen bir toplumun zihninde gelişir" düşüncesinden yola çıkarak, doğaya ilişkin bilgi birikimini artırmanın yanı sıra toprak ve doğal çevreyle bağ kurmanın yollarını vurgulamıştır.  

 

Toprak Etiği Eğitim Projesi (TEEP) yenilikçi bir eğitim programı olup, temel amacı önemli doğa koruma klasikleri arasında yer alan Bir Kum Yöresi Almanağı kitabındaki yazılar eşliğinde, açık arazide doğa koruma, biyoçeşitlilik, bozulmuş arazilerin restorasyonu gibi konularda eğiticilerin eğitimini sağlamak, toprakla bütünleştiğimiz faaliyetlerle doğal kaynaklarımıza saygı uyandırmaktır. Toprak Etiği Eğitim Projesi’nin içeriği, “Öğrencinin toprakları görmesi, gördüğünü anlaması ve anladığından zevk duyması” olarak özetlenebilir.

 

Eğitim, Hacettepe Üniversitesi Tuğrul İnal Konferans Salonunda, merkezin kurucu müdürü Prof. Dr. Ufuk ÖZDAĞ’ın “Toprak Etiği Eğitiminin Temelleri”  başlıklı açılış konuşması ile başlamıştır. Eğitim, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gonca GÖKALP ALPASLAN’ın “Ağaçların Şiiri: Edebiyat ve Toprak Etiği” konulu etkileyici sunumu ile devam etmiştir.  Etkinliğin ikinci kısmı açık havada gerçekleştirilmiştir.  Bilkent Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr.  Jennie FARBER LANE’in  “Education for Sustainability and Leopold’s Land Ethic” başlıklı açık hava  dersi  toprakla kişisel bağlar kurmayı teşvik eden duyusal gözlem etkinliği  ile başlamıştır. FARBER LANE’in ardından proje eğitmen kadrosu arasında yer alan  Üniversitemiz Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim elemanı  Arş. Gör. Esra PULAT, “Bitkisel Biyoçeşitlilik: Bir Toprak Etiği Yaklaşımı” adlı açık hava dersinde,  Türkiye florası, Türkiye ormanları ve Ankara ili endemik bitkileri konusunda oldukça doyurucu bilgiler vermiştir. PULAT, sahada yaptığı uygulamalı çalışma ile parçası olduğumuz toprağa, doğaya ilişkin  entelektüel birikim oluşturmanın  yanı sıra  ona ilişkin duygusal farkındalık  yaratmayı hedefleyen bir etkinlik gerçekleştirmiştir. PULAT’tan sonra söz alan Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Ana Bilim Dalı’ndan Nurbahar USTA, “Bir Kum Yöresi Almanağı Rehberliğinde Yerelliğin Önemi” başlıklı eğlenceli ve interaktif etkinlik ile katılımcıların doğayla kurduğu ilişkiyi sorularla somutlaştırmış, eksik oldukları noktaların farkına varmalarını sağlamış ve toprak toplumuna karşı sorumluluklarımızı vurgulamıştır.  Merkezin kurucu müdürü Prof. Dr. Ufuk ÖZDAĞ, “Ekolojik Restorasyon ve Toprakların Sağlığı” başlıklı açık hava dersinde, toprak sağlığının iyileştirilmesi, biyoçeşitlilik, ekolojik restorasyon ve iklim değişikliği konularında oldukça önemli bilgiler vererek etkinliği sonlandırmıştır. Eğitimin  ikinci gününde Prof. Dr. Sadık Erik, “Beytepe Kampüsü’nün Ağaç ve Çalılarını Öğreniyoruz” adlı açık hava dersinde Hacettepe Beytepe kampüsündeki bitkileri yakında tanıma imkanı sağlamıştır. Eğitim sonrası Beytepe Kampüsü Atatürk Anıtı önünde düzenlenen sertifika töreninde katılımcılara sertifikaları, Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürü ve Yönetim Kurulu üyesi Sayın ÖZDAĞ ile  aralarında Üniversitemiz öğretim elemanı Arş. Gör. Esra Pulat’ın da yer aldığı eğitmenler tarafından takdim edilmiştir.

 

Hacettepe Üniversitesi Toprak Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne ve Toprak Etiği Eğitim Projesi’ne ilişkin daha fazla bilgi için bkz. www.topraketigi.hacettepe.edu.tr/ , www.teep.hacettepe.edu.tr

 

 

  • 15 Temmuz Şehitleri İlkokulu Öğrencileri, Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi'ni Ziyaret Etti.

  • Orman Entomolojisi dersi kapsamında Arıt Orman İşletme Şefliğinde ve Akçamescit açık hava deposunda öğrencilere uygulamalı eğitim verildi.

  • 3. SINIF ÖĞRENCİLERİ ORM364 ORMAN ENTOMOLOJİSİ DERSİ KAPSAMINDA ARIT ORMAN İŞLETME ŞEFLİĞİNDE UYGULAMA DERSİ YAPTI.

  • KAMPÜSTE ANGİOSPERM UYGULAMA DERSİ YAPILDI.

  • ORMANCILIK HAFTASI ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİ.

  • Orman Mühendisliği Bölümü Son Sınıf Öğrencileri Fidanlık ve Biyolojik Mücadele Uygulamalarında

  • Doç. Dr. Mertol Ertuğrul, COST Programına Çalışma Grubu Üyesi Olarak Atandı.

  • MÜDEK kapsamında gerçekleştirilen ORM241 İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamalı dersleri 2. yılını doldurdu.

  • Orman Fakültesi'nde Gerçekleşen Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı Dersi Poster Sunumu

  • ÖĞRENCİLERİMİZLE GİRİŞİMCİLİK VE KARİYER PANELİNDE BERABERDİK.