image/svg+xml
image/svg+xml

Üniversitemiz Ağdacı Kampüsünde geleceğimiz olan çocuklar ağırladı.

TÜBİTAK 2209A “ÇOCUKLARLA ÇOCUK OLALIM, BÖCEKLERLE DOST OLALIM” ÖĞRENCİ PROJESİ İLE ÜNİVERSİTELİ GENÇLER OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARA BÖCEKLERİ TANITTI

 

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri Veysel Hüseyin KALPAKÇI, Yaren Gökçe İLER ve 2. Sınıf öğrencisi Yılmaz Kaan ÖZTAŞ TÜBİTAK 2209A Öğrenci Projesi kapsamında öğretim üyesi Prof. Dr. Azize TOPER KAYGIN’ın danışmanlığında çocuklarla çocuk olup onları sıkmadan eğlendirerek böceklerle ilgili doğru bilgileri aktardılar, onları böcekler konusunda bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye çalıştılar.

Proje konusunda bilgi veren Prof. Dr. Azize TOPER KAYGIN “Bölümümüz öğrencileri ile doğayı ve doğanın önemli bir parçası olan böcekleri koruma ve yaşatma bilincini insana daha küçük yaşlarda iken aşılamak gerektiği düşüncesinden hareketle böyle bir proje hazırladık. Böceklerin, besin zincirinde, bitkilerin tozlaşmasında, doğada geri dönüşümün sağlanmasından kanser tedavisine kadar pek çok alanda önemli bir yeri olmasına rağmen ne yazık ki okul öncesi çocuklarımız tarafından fazla tanınmıyor. Projenin hedeflerinden biri bu farkındalığı sağlamaktır. Tanıma, böceklere olan sevgi ve korumayı geliştirecektir. Çocuklar sevdikleri ve tanıdıklarını korurlar. Genelde evde ya da çevrelerinde bir şekilde rastlaştıkları böceklerden ya korkmakta ya da tiksinmektedirler. Bu projede üniversiteli öğrencilerimiz çocuklara onları sıkmadan hatta eğlendirerek böceklerle ilgili doğru bilgileri aktarmaya, doğru bilinen yanlışları anlatmaya çalıştılar. Onlara doğa, çevre ve içinde yaşayan canlıları, böcekleri sevme, koruma bilinci aşılamak istediler.  Böcekleri her yönüyle doğru tanıtma, onlara karşı olan ilgiyi arttırma, korku ve fobileri yıkma amacıyla etkinlikler düzenleyip, sunumlar yaptılar. Zararlı ve yararlı olan böcek türlerini tanıttılar. Esasen bütün bunlar projenin temel hedeflerindendi.

Bu proje ile henüz anaokulu düzeyinde olsalar da geleceğimizin teminatı çocuklarımızın nitelikli eğitim almasına katkı sağlamak istedik. Ayrıca projenin uygulanması ile böcek korkusu yaşayan çocukların bu korkuyu yenmelerini sağlayabileceği, onların ruhsal sağlığını, zihinsel ve bilişsel gelişimini destekleyeceğini düşündük. Bugün de bu kapsamda çocukların böcekleri doğada yakından görebilmeleri için Balamba Tabiat Parkına gittik. Hep birlikte atrapla böcek yakaladık, sonra onları yakından görüp serbest bıraktık. Çocuklardan biri yaklaşıp “öğretmenim bak elimin üstünde bir küçük böcek var” diyerek şefkatle onu bana gösterdi. Korkmaması, tiksinmemesi ve böceğe zarar vermemesi, bana gösterdikten sonra böceğin kendiliğinden uçup gidişi görülmeye değerdi. Buradan Orman Fakültemize geldik. Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent KAYGIN bölüm hakkında kısaca bilgi vererek ahşaptan yapılmış materyalleri gösterdi. Koridorlardaki hayvan tahnitleri konusunda Doç Dr. Nuri Kaan ÖZKAZANÇ hocamız bilgi verdi. Dekanımız Prof. Dr. Birsen DURKAYA ağaç gövdesindeki yıllık halkaları ve ağaç yaşını hesaplamayı kütük üzerinde gösterdi. Her bir hocamızı çok ilgiyle dinlediler. Amfide sıralara oturdular. Onlara yine bir TÜBİTAK Öğrenci projesi (EPOKSİ REÇİNE İLE ÖĞRENİYORUM VE ÜRETİYORUM) ile yaptığımız epoksi reçine içindeki böcek örneklerini verdik, büyüteçle yakından incelediler. Çok hoşlarına gitti. Onlar için faydalı ve güzel bir gün olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Öğrenci projesinin yürütücüsü Veysel Hüseyin KALPAKÇI ise bu projeye maddi destek sağlayan TÜBİTAK’a, proje yapmaya bizi teşvik eden Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Orhan UZUN ve Dekanımız Prof. Dr. Birsen DURKAYA’ya, proje süresince tüm çalışmalarımızda yanımızda olan danışman hocam Prof. Dr. Azize TOPER KAYGIN’a, anaokulunda yaptığımız çalışmalarda bize daima destek veren, yardımcı olan 7 Eylül Anaokulu Müdürü Filiz Karaca başta olmak üzere, Müdür yardımcısı ve öğretmenlere, çocuklarla rahat çalışma imkânı veren velilere, sevgili anaokulu öğrencilerine çok teşekkür ediyorum. Bu projeyle çocuklarla birlikte çalışmak bizim için eğlenceli ve değerliydi. Proje ekibimizle birlikte önemli deneyimler kazandık dedi.

Fakültede düzenlenen etkinliğe ayrıca Dekan Yrd. Doç. Dr. Şahin PALTA, Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tuğrul VAROL, Doç. Dr. Yafes YILDIZ, Dr. Öğretim Üyesi Tuna EMİR, Fakülte Sekreteri Refik ÜNVER de katıldı. Daha sonra öğrencilerle ve öğretmenlerle hatıra fotoğrafları çekildi.

 

 

  • 15 Temmuz Şehitleri İlkokulu Öğrencileri, Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi'ni Ziyaret Etti.

  • Orman Entomolojisi dersi kapsamında Arıt Orman İşletme Şefliğinde ve Akçamescit açık hava deposunda öğrencilere uygulamalı eğitim verildi.

  • 3. SINIF ÖĞRENCİLERİ ORM364 ORMAN ENTOMOLOJİSİ DERSİ KAPSAMINDA ARIT ORMAN İŞLETME ŞEFLİĞİNDE UYGULAMA DERSİ YAPTI.

  • KAMPÜSTE ANGİOSPERM UYGULAMA DERSİ YAPILDI.

  • ORMANCILIK HAFTASI ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİ.

  • Orman Mühendisliği Bölümü Son Sınıf Öğrencileri Fidanlık ve Biyolojik Mücadele Uygulamalarında

  • Doç. Dr. Mertol Ertuğrul, COST Programına Çalışma Grubu Üyesi Olarak Atandı.

  • MÜDEK kapsamında gerçekleştirilen ORM241 İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamalı dersleri 2. yılını doldurdu.

  • Orman Fakültesi'nde Gerçekleşen Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı Dersi Poster Sunumu

  • ÖĞRENCİLERİMİZLE GİRİŞİMCİLİK VE KARİYER PANELİNDE BERABERDİK.